Over mij

Ik zal mij even voorstellen, mijn naam is Edith Pijl en ik heb een studio op de Maliebaan in Utrecht, waar ik graag creatieve en mooie foto’s maak. Naast studio fotografie is bedrijfsreportages en fotograferen op locatie iets wat ik heel graag doe. Fotografie heeft mij altijd getrokken, mensen op een creatieve en mooie manier vastleggen. Ik heb dus echt van mijn passie, mijn beroep gemaakt en wie wil dat nu niet!

Ik ben begonnen met de fotovakschool te Amsterdam. Vervolgens wilde ik het heel graag in de praktijk brengen, zodat je je kan onderscheiden en je eigen handtekening eraan kan geven. Maar voordat ik dat heb gedaan, heb ik eerst contact opgenomen met Raymond Rutting. Een fotojournalist die bekend is in zowel Nederland als het buitenland. Ik wilde namelijk heel graag het vak leren en waar kan dat beter dan bij Raymond, een perfect leermeester.

Hij zit al meer dan 30 jaar in het vak en heeft daarbij ook vele malen prijzen en onderscheidingen gewonnen, waaronder de zilveren camera, 2 keer uitgeroepen tot beste fotojournalist van het jaar. Hij is 8 jaar lang de vaste fotograaf geweest van het koninklijk huis. Hij werkt nu als zelfstandige en doet veel werk voor de Volkskrant, National Geographic en is bekend om zijn eigen stichting de Art of News Foundation, waarin hij zich inspant om fotojournalistiek als kunstvorm bij het grote publiek te promoten. Daarnaast spant deze foundation zich in om ontwikkelingsprojecten de financieren. In 2006 kreeg hij een koninklijke onderscheiding en werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Ik heb een tijd met hem meegelopen en heel veel geleerd. Het laatste project wat ik samen met Raymond heb gedaan is voor het Rode Kruis, waar we in mijn studio vluchtelingen uit Syrië hebben uitgenodigd om zo met de schrijver Arthur Japin de werkelijke verhalen achter deze mensen, waar in de gemeenschap al veelal vooroordelen over zijn, in kaart te brengen en daarna over te brengen aan het grote publiek.

Ik heb er in de studio voor gekozen om met verschillende materialen en met verschillende belichtingen te werken. Diverse achtergronden, Kleurenlicht, water, meel, zand, rook, windmachines mogen dan ook niet ontbreken. Het creatief omgaan met composities en achtergronden, materialen en hulpmiddelen geeft een speciaal effect. Ik heb dan ook een paar onderdelen waar ik in ben gespecialiseerd. Studio fotografie zowel particulier als zakelijk, dit loopt uiteen van kinderfeestjes, tot gezin- of vriendinnen shoot tot zakelijke portretfoto’s. Daarnaast het fotograferen op locatie zowel zakelijk als privé. Bedrijfsreportages en het maken van foto’s voor bv websites maken daar ook vaak onderdeel van uit. En een laatste tak van sport is naaktfotografie, maar dan in de vorm van Art.

Op deze website zal ik u van de verschillende categorieën ook diverse foto’s laten zien. Daarbij is het voor mij het voornaamste doel dat ik de mensen die ik op de foto zet op hun gemak stel. Een relaxte en ontspannen sfeer zal je gelijk terugzien op de foto’s. Als je kijkt naar mijn karakter word ik vaak overschreven als open, spontaan, gezellig, flexibel, creatief en die houdt van een grapje.